augustus 18, 2022
Leningen

Wat is het CKI eigenlijk, lees er alles over in dit artikel

wat-is-het-cki

CKI

De CKI staat voor Centraal Krediethistorie Data Systeem. BKR informeert zowel banken als kredietverstrekkers over de kredieten die u daadwerkelijk heeft gekregen. De CKI-test beschermt u en daarnaast de kredietverstrekker omdat er wordt gekeken of deze verantwoord genoeg is om een splinternieuw kredietverleden te verkrijgen. Het CKI-systeem geeft daarmee inzicht in uw bestaande en ook afgesloten fondsen. De CKI gebruikt informatie over 6 verschillende onderwerpen. Deze onderwerpen zijn onder meer:

  • Het verstrekken van woningkredieten
  • Roterende kredietscores
  • Obligos (FX-overeenkomsten, niet-gefinancierde leveringen en ook gebruikt kredietrapport)
  • Huislening (alleen het geval als je in gebreke bent)
  • Afspraken over financiële verplichtingen (overeenkomsten die je hebt afgesloten met geldschieters, incassobureau financiële verplichtingen)
  • Verhogen financiële verplichtingen

CKI-sleutel

Zodra u een nieuwe lening wilt krijgen, kan er een CKI-vraag ontstaan. Het Centraal Krediet Rapportage Informatie Systeem is een registratiesysteem waarin uw kredieten worden bijgehouden en daarnaast wordt op basis van informatie in dit registratiesysteem geëvalueerd of u een geheel nieuw kredietrapport kunt behalen. Er zijn momenteel meer dan 9 miljoen personen geregistreerd in het cki-registratiesysteem. Het overgrote deel voldoet op gepaste wijze aan hun betalingsverplichtingen. Het aandeel particulieren dat zijn aflossingsverplichtingen nakomt is groter dan 92%. U kunt er dus een einde aan maken dat ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking moeite heeft met het nakomen van zijn belastingplicht. De leningen die binnen deze 8% vallen, zijn doorgaans inclusief woninghypotheekdebiteuren. Naar schatting hebben ruim 60.000 Nederlanders moeite met het betalen van hun hypotheek. De grafiek met betalingsproblemen toont de duur 2005-2012 van mensen die niet in staat waren om hun economische verplichtingen na te komen.

Ferry van Leerdam

administrator
Ik schrijf al jaren over leningen, BKR registraties en financiële onderwerpen, bekijk mijn profiel om direct alle posts te bekijken die ik geschreven heb. Laat me weten als je nog tips, suggesties of onderwerpen hebt waar ik over kan schrijven!

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video